Λίγα λόγια για μένα…Μαριλένα Πετροπούλου

 

Η εκπαίδευσή μου

Σπούδασα Ψυχολογία στο τμήμα Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κρήτης. Κατά την διάρκεια των σπουδών μου, είχα την ευκαιρία μέσω

του προγράμματος Erasmus να αποκτήσω σημαντική σπουδαστική εμπειρία φοιτώντας στο Πανεπιστήμιο της Lion, Universite Lumiere – Lyon II. Ολοκλήρωσα τις σπουδές μου με την διπλωματική μου εργασία πάνω σε θέματα Σεξουαλικής Υγείας και Σεξουαλικής Ταυτότητας.
Νιώθοντας την ανάγκη να συνεχίσω την εκπαίδευσή μου, έγινα δεκτή σε ένα από τα καλύτερα Πανεπιστήμια στο κλάδο της Ψυχολογίας, το University College London στη Μ. Βρετανία, όπου απέκτησα εξειδίκευση στη Ψυχαναλυτική Θεωρία σε συνεργασία με την Βρετανική Ψυχαναλυτική Σχολή και το Ίδρυμα της Anna Freud.
Μετά την επιστροφή μου στην Ελλάδα, και έχοντας αποκτήσει πολύτιμες γνώσεις πάνω στη ψυχαναλυτική θεωρία, ξεκίνησα την 5ετή ψυχοθεραπευτική μου εκπαίδευση στην Αναλυτική Ομαδική και Οικογενειακή Θεραπεία με θεραπευτή και επόπτη μου τον Ψυχίατρο/Ψυχαναλυτή κ. Ματθαίο Γιωσαφάτ.
Η Ελληνική Εταιρεία Αναλυτικής Ομαδικής & Οικογενειακής Ψυχοθεραπείας είναι αναγνωρισμένη από την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Ψυχαναλυτικής Ψυχοθεραπείας (European Federation for Psychoanalytic Psychotherapy).

 


 

Η επαγγελματική μου πορεία

Κατά την διάρκεια της επαγγελματικής μου πορείας, συνεργαζόμενη με διάφορους φορείς ψυχικής υγείας καθώς και ΜΚΟ, έχω αποκτήσει πολύτιμη κλινική εμπειρία με οικογένειες, ομάδες στήριξης και κλινικά πάσχοντες, ευάλωτους και κοινωνικά αποκλεισμένους πληθυσμούς παρέχοντας υπηρεσίες ψυχοθεραπείας, στήριξης, συμβουλευτικής, ενδυνάμωσης, εκπαίδευσης, και εργασιακής επανένταξης.
Έκανα την κλινική πρακτική μου στο Γηροψυχιατρικό Οικοτροφείο «ΟΙΝΗΙΔΑ» – το οποίο αποτελεί μονάδα Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης και Ψυχικής Υγείας της ΚΛΙΜΑΚΑΣ – μέσω του προγράμματος Ψυχαργώς. Εκεί συμμετείχα σε ομάδες υποστήριξης και ψυχοεκπαίδευσης, ομάδες εποπτείας και συζήτησης κλινικών περιστατικών.

Στη συνέχεια, θέλοντας να διευρύνω τις γνώσεις μου απασχολήθηκα εθελοντικά ως Ψυχολόγος στο Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας (ΕΠΙΨΥ) και συγκεκριμένα στην Ειδική Μονάδα Αποκατάστασης και Επαγγελματικής Επανένταξης. Στο διάστημα αυτό, εκπαιδεύτηκα σε ειδικά δομημένα θεραπευτικά και διαγνωστικά εργαλεία αξιολόγησης λειτουργικότητας, γνωστικών και κοινωνικών δεξιοτήτων. Η εμπειρία μου εκεί συνδυάστηκε και εμπλουτίστηκε με τη συμμετοχή μου σε διετές σεμινάριο με θέμα «Ψυχοκοινωνική Αποκατάσταση – Ψυχοκοινωνικές Θεραπευτικές Προσεγγίσεις»

Αργότερα, βρέθηκα στο ΚΕΘΕΑ και συγκεκριμένα στο πρόγραμμα “ΑΛΦΑ”, συμμετέχοντας εθελοντικά ως βοηθός συντονιστή στην ομάδα συγγενών χρηστών τυχερών παιχνιδιών. Εξειδικεύτηκα σε θέματα εξάρτησης από νόμιμες ουσίες – τυχερά παιγνίδια και αλκοόλ .
Παράλληλα, υπήρξα ενεργό μέλος του δικτύου “Ανθρώπων που ακούνε φωνές” ως συντονίστρια ομάδας αυτοβοήθειας ανθρώπων που έχουν βιώσει την εμπειρία να ακούν φωνές.

Από το 2012 συνεργάζομαι με τη ΜΚΟ PRAKSIS, αρχικά ως Εργασιακή Σύμβουλος σε πρόγραμμα στήριξης οικογενειών προσφέροντας υπηρεσίες συμβουλευτικής, ανάπτυξης δεξιοτήτων, ενδυνάμωσης και βελτίωσης της αυτοεικόνας. Παράλληλα, υπήρξα εκπαιδεύτρια ανθρωπίνου δυναμικού σε ευαίσθητες κοινωνικά ομάδες με παροχή σεμιναρίων πάνω σε θέματα ανάπτυξης κοινωνικών δεξιοτήτων, επικοινωνίας, επαγγελματικού άγχους και διαχείρισης χρόνου και ομάδων team building. Είχα ενεργή συμμετοχή σε προγράμματα δημόσιας υγείας με δράσεις ενημέρωσης και πρόσληψης AIDS/IV- Ηπατίτιδας και ομάδων streetwork. Από το 2015 και συνεχίζοντας την συνεργασία μου με την PRAKSIS βρέθηκα συντονίστρια προγράμματος μονογονεϊκών οικογενειών, προσφέροντας υπηρεσίες συμβουλευτικής σε ομαδικό και ατομικό επίπεδο. Την ίδια χρονική περίοδο συνεργάστηκα με το ινστιτούτο της ΓΣΕΕ ως Εργασιακή Σύμβουλος νέων ανέργων σε πρόγραμμα κινητοποίησης και ενδυνάμωσης.

Από το 2013 έως και σήμερα διατηρώ το ιδιωτικό μου γραφείο στο Παγκράτι προσφέροντας υπηρεσίες ατομικής και ομαδικής ψυχοθεραπείας, θεραπείας ζεύγους και οικογένειας.
Στις συναντήσεις με τους ενδιαφερόμενους διερευνώνται δυσκολίες, προβληματισμοί, αδιέξοδα, συγκρούσεις και οτιδήποτε τους επιβαρύνει ψυχολογικά και συναισθηματικά.

 

Μαριλένα Πετροπούλου - Ψυχοθεραπεία - Αρχική