Ατομική Θεραπεία

 

Ατομική Ψυχοθεραπεία

 

Αρκετοί από εμάς πιστεύουμε ότι έχουμε απόλυτο έλεγχο του εαυτού μας. Ότι εμείς ορίζουμε το ποιοι είμαστε και το τι κάνουμε. Μπορεί να ακούγεται περίεργο αλλά ο τρόπος με τον οποίο λειτουργούμε, συμπεριφερόμαστε και αλληλοεπιδρούμε με τους ανθρώπους γύρω μας είναι κυρίως ασυνείδητος.

Βιώματα της πρώιμης παιδικής μας ηλικίας, συναισθηματικές ανάγκες που δεν καλύφθηκαν, ματαιώσεις που φωλιάζουν μέσα μας και δρουν υπογείως χωρίς να το καταλαβαίνουμε ορίζουν όλα όσα κάνουμε, πώς πορευόμαστε, πώς συμπεριφερόμαστε, ποιοι πραγματικά είμαστε … που δεν ξέρουμε.

 


 

Υπάρχουν στιγμές που οι προκλήσεις της ζωής μας μπορεί να μας κουράσουν, να μας απομονώσουν ή και να μας στρεσάρουν πολύ, και μπορεί να μας είναι δύσκολο να μιλήσουμε για το πώς αισθανόμαστε σε εκείνους που είναι πιο κοντά μας. Βιώνουμε μεταβατικές φάσεις στη ζωή μας ή κρίσεις και νιώθουμε αβεβαιότητα και σύγχυση. Το πώς αντιμετωπίζουμε αυτές τις δυσκολίες στη ζωή μας είναι μια σημαντική πτυχή του τρόπου με τον οποίο συνεχίζουμε προς τα εμπρός και τελικά πως διαμορφωνόμαστε  ως άνθρωποι.

Όταν όλα όσα ζούμε δεν βγάζουν νόημα, κάπου εκεί στο μικρό καθημερινό μας χάος αναζητούμε βοήθεια και καθοδήγηση. Στήριξη και πλαισίωση για να συνεχίσουμε τη ζωή μας χωρίς τύψεις, ενοχές, φόβους. Με λίγες καθημερινές στιγμές ευτυχίας. Αυτό προσφέρει η ψυχοθεραπεία.

Μέσα από μια αληθινή ανθρώπινη σχέση με τον θεραπευτή, λειτουργώντας μη επικριτικά, με ενσυναίσθηση και σαφήνεια πορευόμαστε προς το ποιοι είμαστε, πως φτάσαμε έως εδώ και τι μπορούμε να κάνουμε.

Στην ατομική ψυχοθεραπεία, άτομα αναζητούν βοήθεια φέρνοντας ως αιτήματα δυσκολίες, συμπτώματα, συναισθηματικά βάρη. Σκοπός της ψυχοθεραπείας είναι να δημιουργηθεί ένας ασφαλής χώρος, όπου ο θεραπευόμενος μπορεί να μιλήσει ανοιχτά, χωρίς λογοκρισία, για οτιδήποτε επιθυμεί. Δεν υπάρχουν λιγότερο ή περισσότερο σημαντικά πράγματα. Εξάλλου, η αλήθεια μερικές φορές κρύβεται στα απλά καθημερινά μας βιώματα.

Δεν είναι απλό. Χρειάζεται θέληση, προσπάθεια και αφοσίωση για να γνωρίσεις το μικρό παιδί που κρύβεται μέσα σου. Να το καταλάβεις, να το φροντίσεις, να το αγαπήσεις. Για να φτάσεις τελικά στην ενηλικίωση, επουλώνοντας σταδιακά πληγές του παρελθόντος που σε πονάνε στο σήμερα. Η αλλαγή επιτυγχάνεται σταδιακά ενισχύοντας κάθε φορά τα στοιχεία εκείνα που οδηγούν στην ενσωμάτωση του εαυτού, στη μετρίαση των συναισθηματικών μας αντιδράσεων, στην αυτοβελτίωση προχωρώντας σταδιακά προς την ζωή που θέλουμε να ζήσουμε.

Οι συνεδρίες διαρκούν 45’ και προγραμματίζονται με συχνότητα μία φορά την εβδομάδα σε σταθερή μέρα και ώρα.

 

Μαριλένα Πετροπούλου - Ψυχοθεραπεία - Αρχική